Nyereményjáték
Főoldal
Rólunk
Hírek
Sikerlisták
Felhasználók
Segítség
  • Titillium
  • PT Serif
  • Ubuntu
  • Alapértelmezett
  • AAA
  • AAA
  • AAA
2
Kedvencekhez adás

Mit jelent zenésznek lenni?

Fülszöveg:

A hegedű tekereg,
A hangszer nyekereg,
A férfi komponál,
A zongora meg nem áll,
Egy öreg hölgy kesereg,
Hangszere meg remeg,
Egy dallam hívogat,
A történet fennmarad.

Amikor vonó van a kezemben, tudom, hogy szabad vagyok. A bőrömön érzem a tavaszi szellő kellemes érintését, a hangok melegségét, a hangszer ölelését. Amikor végighúzom a hegedű nyakán az ujjaimat, majd leporolom a régen használt testét, nem tudom megállni, hogy ne pendítsem meg a húrokat. Azok mindig is gyönyörűen zengtek. Mintha a madarak füttye, az állatok neszei összepréselődtek volna az apró bensőben, és azok énekelnének minden egyes vonáskor. Az államhoz igazítom a tartót, húzok néhányat a kulcsokon, hogy megfelelően szóljon a hegedű, majd a vonót felemelem a magasba. A vállamon pihen már a hangszer. Csend van. Halálos csend. Nesztelen lendülettel a húrokra préselem a vonó szőrét, majd lehunyom a szememet, és megkezdem az első vonással az oly ismerős dallamot, mi elkísért egész pályafutásom során.

Ősz hajamba belekap az ablakon beáramló játékos szellő, én pedig vele együtt játszom a dalt. A hangszer meztelen testét szerényen, s kélyesen végigsimítva helyezem az ujjaimat a megfelelő hangok helyére, majd le-fel mozgatni kezdem a csuklómat. Néha megrezegtetem egy vibrátóval a hosszú hangokat, néha elnyesem a rövideket. Aztán lassan játszok, elenyészett, apró vonásokkal, majd könyökömet meglendítve húzom a vonót a fejéig. Olyan érzésem van, mintha a letakart zongora magától játszaná a kíséretet, a férjem ujjai kedvesen simítanák a billentyűket, a derekamat, majd lassan táncra perdít az idő hatalmas világában. Nem érzek sem időt, sem teret, csak játszok, és játszok, mintha az életemet adnám ezért a dalért. A fények halványulnak, a látóhatár eltűnik, a horizont odavész. Minden, amit ismerek, már nem létezik. A férjem mosolya viszont ott lebeg előttem, szemei pajkos csillanása boldogít mindörökké. Újra fiatalnak és erősnek tudom magamat. Érzem és élvezem az életet, tisztán hallom a hangokat, kezem már nem remeg, amikor megpróbálom megragadni a hangszer nyakát, és én sem remegek már, amikor percekig csak játszom, és játszom. Egy könnycsepp hagyja el öreg, s mindentlátó szememet, majd záporozva hullik a hangszerre a többi is. Lassan felhagyok a játékkal, leengedem a hegedűt, és összegörnyedek a zongora árnyékában. Keservesen sírok az emlékek és a megboldogult férjem miatt, aki annyira csodálta és tisztelte a játékomat. És meghalt.

A sötétbarna bőrű hegedű egyedül marad a szőnyegen, mellette szép csendesen fekszik a vonó is. Én felettük állok. Hosszú, ősz, kibontott tincseimmel már nem játszik a be-beröppenő szellő, hanem a hegedűt babonázza meg.

Nem tudom megállni, hogy ne húzzam végig az ujjaimat utoljára a húrokon, a hangszer kulcsain, az álltartón, a domborulataikon, a bemélyedéseken, a vonón. A keserű érzés megkörnyékezve terel mégis vissza az ajtóból hátranézve a szőnyeg felé, de ajkaimat harapva előrefordulok, s a díszes kulccsal zárt szobában hagyom életművem legnagyobb darabját.