Mágikus realizmus a kávé mellé

A mágikus realizmus olyan irányzata az irodalomnak, amelyről mindenki hallott már, mégsincs a legnépszerűbbek között. Talán, mert picit összemosódik határvonala a fantasztikus irodalommal. Talán, mert igazán változatos szerzők köthetők hozzá, például Gabriel García Márquez, Murakami Haruki, Joanne Harris vagy Carlos Ruiz Zafón, csak hogy a legismertebbeket említsem. Vagy egyszerűen az olvasó nem tudja, hogyan, melyik kötettel kóstoljon bele. Nos, most szeretnék tenni egy javaslatot, mielőtt a gyanútlan olvasó nekiugrik egy Márquez regénynek.

Egy fiatal orvos naplója

Többször belefutottam már különféle ajánlókba arról, mit érdemes olvasni világjárvány idején. Van, aki úgy gondolja, könnyed, kedves történetet kellene, ami eltereli az ember figyelmét a rideg valóságról. Van azonban olyan is, aki épp az ellentétét hangoztatja, egy véres disztópia a nyerő, amitől a valóság máris jobb színt kap. Mivel bármikor képes vagyok bármilyen témájú könyvet kézbe venni, az én olvasási szokásaimat nem sokban befolyásolja a világ sorsa. Nem is érdekeltek különösebben a fent említett tanácsok, most mégis leírom a saját ajánlásomat, ami egy egészen más nézőpontot képvisel.

Egy történet Afganisztánból

A könyvpiac tele van amerikai szerzőkkel, ami valahol érthető, hiszen az angol világnyelv, és az amerikai sikerlisták a hazai könyvmegjelenésekre is hatással vannak. Ám épp ezért, ha az olvasó más országok, tájak irodalma felé kalandozna, keresgélnie kell egy kicsit. Ebben a keresgélésben szeretnék segíteni ezzel a könyvvel azoknak, akik kimozdulnának a megszokott olvasmányaikból, és adnának egy esélyt egy közel-keleti könyvnek.

Girl in pieces - Kathleen Glasgow

Egyik nap – még a járvány előtt – besodort a dolgom a belváros sűrűjébe, a körútra. Nem terveztem könyvesboltba menni, hiszen otthon is vár már egy-két könyv, amit megvettem, de még bele sem kezdtem. Az Oktogonon állva vártam a villamost, miközben szemeztem a szemközti Librivel. Áh, csak benézek, nem veszek semmit – gondoltam. Néha bejön, néha nem. Most nem jött be, és ennek nagyon örülök.

Buddhizmus kezdőknek

Most vagy soha - Jill Mansell

A fülszöveg egy könnyed, szerethető történetet ígér, felnőtt szereplőkkel, kimondottan elkerülve azt az általános – romantikus könyvekre elég jellemző – klisét, hogy a szereplők az első találkozás után egymásba szeretnek. Nem ez volt az első könyv aznap, amit a borító miatt vettem a kezembe, de ez volt az első olyan, aminek a fülszövegét végig bírtam olvasni anélkül, hogy grimaszolva rinyáltam volna a telefonba a testvéremnek, hogy nem találok magamnak semmit.

Történet a világ végén

Vannak olyan történetek, amelyek egyszerűen nem férnek bele egyetlen kötetbe. Azonban attól, hogy két vagy három adagban külön kötötték őket és külön borítót kaptak, még nem váltak könyvsorozattá. Pusztán arról van szó, hogy ha nem akarunk egy középkori kódex méreteit viselő könyvvel viaskodni, akkor bizony a történetet fel kell szabdalni több kötetre. Ezzel a történettel is ez történt.

Utóirat: Még mindig szeretlek - Jenny Han

Az Utóirat: Még mindig szeretlek A fiúknak, akiket valaha szerettem történet folytatása. Az előző könyvnek ugyan nem lett függő vége – habár úgy érzem, ezzel kapcsolatban sokan vitatkoznának velem –, de Lara Jean és Peter története folytatódik. Sőt! Nem csak az övék.

Rajzolt romantika

Ha azt mondom, romantikus könyv, a többség fanyalogva gyűrött sarkú kötetre asszociál kigombolt ingű, kockás hasú férfival és szerelmetesen hozzásimuló, lobogó hajú nővel. Nos, valóban van a ponyvairodalomnak egy ilyen szegmense, de szerencsére nem ez meríti ki a romantika fogalmát. Vannak a piacon ennél jóval igényesebb alkotások, amelyek enyhítik a romantika fogalmára rárakódott előítéleteket. Ebbe a kategóriába tartozik ez a képregény is.

Az ember, akit Ovénak hívnak – Fredrik Backman

Nos, Ove! Azoknak, akik olvasták a könyvet, talán nem is kellene többet hozzátennem. Elég lenne csak a keresztnevet mondanom és már legyintenének is, hogy „Ó igen, ismerem őt”! Ove egy 59 éves férfi és Saabot vezet. Bár nem hinnénk, de ez két rendkívül fontos információ. Ove számára mindenképp. Tanácsos volna itt megállnom, de akkor miről is szólna ez a könyvajánló.